Programma's

Franz Schubert - Winterreise

Een voorstelling in beeld en geluid van Jacobus den Herder en Foppe Schut

 

In 2013 bewerkte Jacobus op aanvraag het eerste en laatste lied uit de beroemde liederencyclus 'Winterreise' van Franz Schubert. Hij werd aangenaam verrast door de nieuwe klankkleuren en mogelijkheden die ontstonden door het toevoegen van een viool en een cello aan de pianopartij. Begin 2014 heeft Jacobus dit project voltooid en zijn alle vierentwintig liederen voor deze bezetting bewerkt. 

 

Het doel van deze voorstelling is de prachtige muziek van Schubert op een nieuwe manier te brengen. Het bewerken van het muzikale gedeelte, door middel van het toevoegen van een viool en een cello, maakt de muziek zachter en romantischer van aard. Het soms wat ongenaakbare karakter van de zang en pianoversie, wordt door deze bewerking warmer van klank. Tegelijk kan men nieuwe dingen aan het werk ontdekken, details gaan opvallen doordat ze plotseling door de viool of de cello worden gespeeld in plaats van door de piano. Toehoorders die het stuk goed kennen (en dat zijn er niet weinig), zullen verrast zijn door de ‘andere kleur’ die het werk krijgt door deze bewerking.

 

 

Het andere nieuwe element, beeldprojecties, is ook van grote waarde voor de manier waarop men de muziek kan beleven. Beelden roepen duidelijk een stemming op. Deze kan aansluiten bij de muziek, of soms juist daarmee contrasteren. Uiteraard is de eenzaamheid en de winterse omgeving een thema dat ook in de beelden te zien zal zijn. De beelden van Foppe Schut zijn een prachtige weergave van Hollands landschap. Vaak maakt hij gebruik van een video-opname die gedurende enige tijd vanaf een vast punt het landschap filmt. Wanneer dat later, al dan niet vertraagd, te zien is, ontstaat er een beeld dat op de grens zit van fotografie en film. Men denkt naar een foto te kijken, maar er is ook minimale beweging van lucht, water, vogels of riet. Het zijn fascinerende beelden die prachtig worden gedragen door de muziek en andersom. Het resultaat is tweeledig: enerzijds een versterking van de muzikale ervaring, anderzijds een schitterende weergave van Nederland in winterse gedaante.

 

De Nederlandse bariton Mattijs van de Woerd neemt de rol van eenzame reiziger door de winter op zich. Zijn interpretatie van deze muziek is op zichzelf al een reden deze voorstelling te gaan zien en horen. Violiste Diet Tilanus, cellist Wijnand Hulst en pianist Jacobus den Herder maken de bezetting compleet. 

 

Ga naar 'Beeld en Geluid' voor een promotiefilmpje

zie: www.leiermannensemble.com

 

 

 

 

 

Rosanne van Sandwijk - Mezzosopraan

Anna den Herder - Altviool

 

 

Samen met zijn zus Anna den Herder concerteert Jacobus regelmatig op de nederlandse podia. Het repertoire reikt van de 'Arpeggione' sonate van Franz Schubert, via Brahms en Schumann tot de altvioolsonate van Dimitri Shostakovich

Vaak brengen zij ook programma's waarin werken voor altviool en piano afwisselen met werken voor altviool solo en piano solo. 

 

Jacobus heeft ook een prachtig programma op het repertoire met mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en Anna den Herder, altviool. Op het programma staan werken van Brahms, Diepenbrock, Röntgen en Beijer. Een bijzondere samenstelling, waarvoor (onverwacht) mooie muziek is geschreven. 

 

Luister hier naar een opname van Anna en Jacobus

Luister hier naar een opname van Anna en Jacobus, samen met mezzosopraan Rosanne van Sandwijk

 

 

 

Wijnand Hulst - Cello

 

Wijnand Hulst en Jacobus spelen alweer sinds enige jaren geregeld samen. Momenteel staan er sonate's van Johannes Brahms en César Franck op het programma. Maar ook ander repertoire behoort tot de mogelijkheden